A Kedvezményezett neve: Somló-Marcalmente-Bakonyalja LEADER Akciócsoport

A projekt címe: Somló-Marcalmente-Bakonyalja kétkeréken

A szerződött támogatás összege: 116.339.700 Ft

A támogatás mértéke: 100%

A projekt befejezési dátuma: 2020. május 31.

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00023

A projekt tartalmának rövid bemutatása:

A Somló-Marcalmente-Bakonyalja LEADER Akciócsoport (rövidített név: SMB LEADER Egyesület, székhely: 8564 Ugod, Petőfi u. 15.) a „Somló-Marcalmente-Bakonyalja kétkeréken” elnevezésű projekt keretében kívánja megvalósítani a Pápai és Devecseri járás összes településének, továbbá az ajkai járásból az Egyesülethez tartozó négy településnek a kerékpáros turisztikai fejlesztését.

A Somló-Marcalmente-Bakonyalja kétkeréken projekt keretében az SMB LEADER Egyesület fejlesztési területéhez tartozó 41 település és az Egyesületben tagsággal rendelkező Pápa város területén kerül sor

  • kerékpáros útvonalak kijelölésére,
  • kitáblázására,
  • pihenőhelyek kialakítására [szaletli (asztal, pad és tető egyben), szemetes, kerékpártámasz, információs tábla, néhány településen faházban elhelyezett mobil WC], és
  • kerékpárosbarát szolgáltatások [kerékpárosoknak szóló információszolgáltatás, szerviz és elsősegély egységcsomagok biztosítása, szervízszolgáltatás megszervezése] kialakítására.

A kijelölt útvonalakról, az elérhető szolgáltatásokról, turisztikai attrakciókról nyomtatott térkép készül, továbbá kisebb kiadvány. A projekt során feltérképezésre kerülnek a kijelölt útvonalak, majd az adatok az előírt Kerékpárút Nyilvántartó Rendszer mellett feltöltésre kerülnek további honlapokon.

A túraútvonal népszerűsítéséhez versenyt hirdetünk a kerékpáros turisták között, melyhez SMB kerékpártúra útlevél készül a településeken kiosztásra kerülő bélyegzőkkel, amivel igazolni tudják a megtett kilométert, illetve a felkeresett települések számát. Ezen felül az elkészülő emblémával díszített fa kitűzővel kívánjuk ösztönözni a túrákra jelentkezőket.

A pályázat keretében 30 db, az út és terepviszonyoknak megfelelő, nyeregtáskával ellátott kerékpár is beszerzésre kerül a kölcsönzés biztosításához, melyek a kiválasztásra kerülő szolgáltatóknál kerülnek elhelyezésre.

Ezen felül létre kívánunk hozni több turisztikai termékcsomagot, melynek során elő kívánjuk segíteni a turisztikai szereplők együttműködését, a turisztikai vonzerők hálózatosodását, a kisebb turisztikai potenciállal rendelkező település vonzerőinek egységes tematika alá rendezését, mellyel meg kívánjuk alapozni a tematikus térség (desztináció) létrehozását. Ennek érdekében a létrehozásra kerülő új honlapunkon a fejlesztési területen felül a Pápai és a Devecseri járás további településeit is fel kívánjuk tüntetni, beleértve Pápa város turisztikai vonzerőit, attrakcióit, kerékpárosbarát szolgáltatóit. Ez egyrészt bemutatná a településeket, településenként a turisztikai vonzerőket, szolgáltatásokat, kerékpárosbarát elemeket, másrészt tematikusan a különböző attrakciókat, látnivalókat (pl. rendezvények, várak/kastélyok, kápolnák, kálváriák, műemlék templomok, kilátók, tanösvények, horgásztavak, stb.)